Roodhalsgans


Roodhalsgans 1

Branta ruficollis

Roodhalsganzen zijn trekvogels. In de zomermaanden leven ze op de noordelijke toendra’s. Ze eten er voedselrijk gras, blad en waterplanten. Roodhalsganzen broeden ook op de toendra. De ganzen krijgen dan extra donsveren op hun borst, waarmee ze het nest bekleden. Zo blijven de eieren lekker warm. De ouders verdedigen hun kuikens tegen hongerige poolvossen en sneeuwuilen. Als ze twee maanden oud zijn, vliegen de jonge roodhalsganzen in een grote groep met soortgenoten naar het overwinteringsgebied rond de Middellandse Zee. In de wintermaanden leven roodhalsganzen vooral van graan en plantenwortels. 

Roodhalsgans weetjes

  • Roodhalsganzen maken hun nest graag in de buurt van nesten van roofvogels die hun jongen beschermen tegen poolvossen
  • Als er genoeg lemmingen zijn om te eten, zal de poolvos de ganzen en hun eieren/jongen eerder met rust laten
  • Vanaf half juli komen de ganzen in de rui, ze kunnen dan 15-20 dagen niet vliegen

Verspreidingsgebied

Roodhalsgans

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO