Kraanvogel


Kraanvogel

Grus grus

Kraanvogels zijn omnivoren: ze eten knollen, stengels, blad, bessen, wormen, insecten, vissen en andere kleine dieren. De Europese kraanvogel broedt in Scandinaviƫ en Siberiƫ. Mannetje en vrouwtje blijven hun hele leven bij elkaar. In de voortplantingstijd voeren ze indrukwekkende baltsdansen uit. De jongen moeten snel groeien, want na enkele maanden vliegen ze met hun ouders mee naar Zuid-Europa en Noord-Afrika. Daar overwinteren ze. Tijdens hun trektocht in het voor- en najaar vliegen er ook groepen Europese kraanvogels over deze regio. Je kunt ze herkennen aan de grote V-formatie waarin ze vliegen en hun typerende, trompetachtige geluid.

Bekijk hier de uitgebreide diereninformatie...

Kraanvogel weetjes

  • Kraanvogels hebben een spanwijdte van 180-200 cm
  • In de oosterse mythologie staan kraanvogels symbool voor een lang en gelukkig leven
  • Kraanvogels leggen doorgaans 2 eieren; meestal wordt er echter maar één jong groot gebracht
  • Jonge kraanvogels kunnen de weg naar het overwinteringsgebied niet zelf vinden, dit leren ze van hun ouders

Verspreidingsgebied

kraanvogel - kopie

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO