Kalkoen


Kalkoen foto 1

Meleagris gallopavo

Kalkoenen leven in bossen, velden en moerasgebieden. Ze eten van alles: noten, zaden, vruchten en bladeren, maar ook insecten en kleine salamanders. Het mannetje heeft een kale blauwe of roze kop met rode lellen en een zwart-wit verenkleed. In het zonlicht lichten de zwarte veren blauwgroen op. Kalkoen vrouwtjes zijn veel minder uitbundig gekleurd. Zo vallen ze minder op als ze tussen het gebladerte zitten te broeden. Met haar 5 kilo is ze ook maar half zo groot als het mannetje. 

Kalkoen weetjes

  • Wilde kalkoenen leven in grote groepen van rond de 50 dieren
  • Het geluid dat kalkoenen maken wordt klokken genoemd
  • Tijdens de balts zet het mannetje (net als een pauw) zijn staartveren op om indruk te maken op de vrouwen
  • Rond 500-700 werden kalkoenen al als huisdier gehouden in Noord-Mexico en Arizona

Verspreidingsgebied

Kalkoen

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO