Veelvraat


Veelvraat Foto 1

Gulo gulo

De veelvraat heeft een uitgebreide menukaart: aas, eieren, elanden, rendieren, sneeuwhoenders, sneeuwhazen en vruchten. Om zijn voedsel te vinden, legt de veelvraat soms wel 45 kilometer per dag af. In hun kenmerkende galopperende loopje kunnen ze een snelheid van 45 kilometer per uur bereiken. Vroeg in het voorjaar worden in een warm en veilig kraamnest de hulpeloze en blinde jongen geboren. De eerste weken is de vacht van jonge veelvraten sneeuwwit, daarna verkleurt deze langzaam via lichtbruin naar de volwassen vachtkleur.

Lees meer over de veelvraat...
Lees meer over wezels en marters...

Veelvraat weetjes

  • Hongerige veelvraten kunnen zelfs wolven en beren van hun prooi verdrijven
  • De naam veelvraat komt van het Noorse Fjellfrass, wat “rotskat” betekent
  • Veelvraten hebben zwemvliezen tussen hun tenen, waardoor ze niet wegzakken in de diepe sneeuw

Verspreidingsgebied

Verspreidingsgebied Veelvraat

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO