Nerts


Nerts Foto 1

Mustela lutreola

De Europese nerts is een marterachtig roofdier. Op zijn menu staan vooral knaagdieren en vis, maar ook kikkers en insecten. De Europese nerts leeft in een territorium dat hij tegen andere nertsen verdedigt. Alleen voor de voortplanting zoeken mannetje en vrouwtje elkaar op. Jonge nertsen komen doof, blind en dun behaard ter wereld. Ze verblijven de eerste weken in een warm hol in de rivieroever, dat het vrouwtje van te voren met de vacht van prooidieren heeft bekleed. Het vrouwtje brengt haar jongen alleen groot.

Het jaar van de Europese nerts

In 2019 en het voorjaar van 2020 staat GaiaZOO in het teken van de Europese nerts. Vanuit het Gaia Nature Fund, de natuurbehoud stichting van GaiaZOO, steunen we de bedreigde Europese nerts al sinds 2005! In totaal hebben we al meer dan €19.000 kunnen doneren aan Stichting Lutreola. Dit jaar houden we een grote inzamelingsactie om de Europese nerts éxtra te steunen! Koop bijvoorbeeld een nertsenpin voor maar €2,- in de souvenirswinkel!

Lees meer over het project op onze Gaia Nature Fund pagina voor de Europese nerts.

Lees meer over de nerts
Lees meer over de marter
Lees meer over de lutreola

 

Nerts weetjes

  • Europese nertsen komen alleen nog in kleine populaties in Oost-Europa voor
  • Nertsen jagen op het land, in het water, in moerassen en in holen
  • Het territorium wordt afgebakend met geurklieren aan de staartbasis en rondom de keel en borst

Verspreidingsgebied

Nerts

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO