Boshond

Met hun kleine, gedrongen lijf en sterke nek zijn boshonden uitstekende jagers. Ze zijn klein genoeg om in het hol van hun prooi te kruipen en zó sterk dat ze deze er zelfs uit kunnen slepen. Wist je dat de boshonden in GaiaZOO dit ook af en toe doen, maar dan net op een andere manier! Misschien heb je toevallig wel eens een kartonnen doos in het binnen verblijf van de boshonden zien bungelen? Deze wordt soms door de dierverzorger opgehangen als zogeheten ’verrijking’, zodat de boshonden hun natuurlijke jaaggedrag ook in GaiaZOO kunnen vertonen. Nieuwsgierig hoe dit er aan toe gaat? Bekijk dan dit filmpje!

Wil je nog meer over deze fantastische jager te weten komen? Lees dan snel verder…


Boshond Foto 1

Boshonden leven in de natte, bosachtige gebieden van Centraal- en Zuid-Amerika.
Het zijn heel sociale dieren. Je zult ze dan ook bijna altijd in groepen waarnemen ( gemiddeld 2 tot 6 dieren) in een groot territorium. Mannetjes en vrouwtjes markeren het gebied. Vooral het vrouwtje doet dit soms op een speciale manier, zij maakt een handstand en wrijft hierbij haar achterwerk tegen bijvoorbeeld een boom om deze te markeren.
Wilde boshonden jagen voornamelijk in groepen. Met deze techniek kunnen zij prooien vangen die vele malen groter zijn dan zijzelf. Een boshond weegt maar 6 kilo; maar als groep kunnen ze capibara’s van 45kg of soms zelfs tapirs van 300kg vangen! De voornaamste prooidieren van de boshond zijn echter paca’s en agouti’s, dit zijn grote knaagdieren die in dezelfde natte, bosachtige gebieden leven als boshonden.

Als je naar de poten van de boshond kijkt, zie je hoe goed hij is aangepast aan zijn leefomgeving. Ze hebben namelijk zwemvliezen tussen hun tenen. Wanneer de boshond op de grond loopt zijn deze niet zichtbaar, maar wanneer je de tenen zou spreiden wordt een kleine huidflap (zwemvlies) zichtbaar. Dankzij deze zwemvliezen, kunnen boshonden hun prooi ook in het water goed achtervolgen. De korte, stugge poten en het ronde postuur van de boshond zijn een goede aanpassing aan het leven in dichte begroeiing. Zo kan hij zijn prooi makkelijk achtervolgen door het struikgewas. De inheemse bevolking die in dezelfde gebieden als de boshonden leeft, beschouwen hen zelfs als de beste jager van het woud. Boshonden zijn echte carnivoren (vleeseters) en dit kan je terug zien in hun gebit. Ze hebben in totaal 40 tanden waarvan een deel bestaat uit speciale knipkiezen: daarmee kunnen ze stukken vlees als het ware af knippen en zonder te kauwen doorslikken.

Binnen hun grote territoria leven groepen boshonden vooral een nomadisch bestaan: ze trekken van de ene naar de andere plek binnen hun gebied. Wanneer ze verder trekken, en waar ze dan heen gaan is vaak afhankelijk van hun prooien, maar ook van de aanwezigheid van concurrenten, zoals de jaguar en de poema. Die zullen ze altijd proberen te vermijden. Mede door dit nomadische bestaan is het lastig om onderzoek te doen naar de boshond. Het meeste wat we momenteel weten over het natuurlijk gedrag van deze soort komt van de lokale- en inheemse bevolking. Wat we echter wel weten, is dat hun leefgebied door menselijke invloeden steeds kleiner wordt. Daardoor nemen de aantallen in het wild af. Om de boshond voor uitsterven te behoeden zijn er verschillende projecten opgezet en werken dierentuinen over de hele wereld samen via fokprogramma’s en ondersteunen zij deze projecten.
In GaiaZOO leeft sinds 2016 ook een koppel boshonden. We wachten vol spanning af of zij zich zullen voortplanten. Daarnaast wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar boshonden die in dierentuinen leven, om zo meer te weten te kunnen komen over deze bijzondere diersoort.

Lees meer...

Boshond weetjes

  • Boshonden zijn de beste zwemmers en duikers van alle wilde honden
  • Tussen hun tenen hebben ze gedeeltelijke zwemvliezen
  • Boshonden eten uitsluitend vlees

Verspreidingsgebied

Bushdog

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO