Steur


Diamantsteur banner en foto

Acipenser gueldenstaedtii

De steuren behoren tot een primitieve groep van de beenvissen. Ze ontstonden al zo’n 200 miljoen jaar geleden. Hun skelet bestaat vooral uit kraakbeen. Steuren leven op de bodem van rivieren en meren. Ze kunnen slecht zien, maar dankzij de gevoelige tastdraden aan hun kop kunnen ze zonder problemen hun voedsel vinden (wormen, insecten, mosselen, schelpen en soms vissen). De diamantsteur kan in het wild zo’n 4 meter lang worden en 160 kilo wegen! Er bestaan 26 soorten steuren. Ze zijn de leveranciers van de bekende kaviaar; daardoor worden veel soorten in het wild ernstig bedreigd.

Steuren weetjes

  • Steuren komen alleen op het noordelijk halfrond voor (Azië, Europa, Noord Amerika)
  • Omdat steuren hun vinnen nauwelijks kunnen bewegen, zijn ze niet erg wendbaar
  • Om zich voort te planten, migreren steuren naar speciale paaigronden in zoetwater

Verspreidingsgebied

Verspreidingsgebied Diamant Steur

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO