Kudu


Kudu

Tragelaphus strepsiceros

De Latijnse naam van de grote kudu betekent “antilope met gedraaide hoorns”. Deze kunnen wel 170 cm lang worden. Vroeger waren kuduhoorns erg gewild: als jachttrofee, muziekinstrument, of voorraadpot voor honing. Als kudumannetjes met elkaar vechten kunnen de hoorns zo verstrikt raken dat ze niet meer los komen. Grote kudus kunnen wel 2,5 meter hoog springen, vandaar de hoge rotswanden rond hun verblijf. Vrouwelijke grote kudu’s leven in kleine groepen op de met struiken begroeide savanne, mannetjes leven vaak alleen. Ze eten vooral blad, twijgen, kruiden, bloemen, vruchten, zaden en soms gras.

Lees meer...

Kudu weetjes

  • Alleen kudumannetjes hebben hoorns
  • De belangrijkste vijanden van (jonge en vrouwelijke) grote kudu’s zijn leeuwen, luipaarden en soms cheeta’s
  • Mannelijke grote kudu’s zijn niet veel groter, maar wel veel zwaarder dan de vrouwtjes (maximaal 300 kilo tegenover 200 voor de vrouwtjes)

Verspreidingsgebied

Verspreidingsgebied Grote Kudu

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO